Møns Klint

Facebook Del på facebook

Møns Klint er Danmarks højeste klint, og en tur nedad klinten er en enestående oplevelse. Man kommer på skovtur og oplever den smukke og vilde natur ved klinten. Solide trætrapper fører gæsterne ned til klinten med gode pause- og udsigtsmuligheder undervejs. Allerede træerne og skovbunden på vej ned er i sig selv en storslået oplevelse, og det er utrolig flot at stå nede på stranden og se op på de flotte hvide og meget imponerende kridtskrænter.

Møns Klint er en 6-7 km lang erosionsklint, der strækker sig fra Møns Fyr i syd til Liselund Slot i nord. Klinten er opbygget af mere end 20 næsten lodrette kridtflager fra undergrunden. Kridtflagerne, der oprindeligt lå vandret, fortsætter som bakkerygge bag klinten. Få steder er den danske geologiske historie så spektakulært præsenteret, som den er ved Møns Klint. Mange steder er klinten  over 100 meter høj. Dronningestolen, tæt på GeoCenteret, er med sine 128 meter klintens højeste punkt. Engang havde klinten på dette sted facon af en stol, og sagnet siger, at Klintekongens dronning sad her og kiggede efter sin mand, når han var på togt. Ved Forchhammers Pynt, få hundrede meter nord for Dronningestolen, er der en fantastisk udsigt, hvor man kan nyde de foldede flintelag i kridtet.

Møns Klint
Før regnen kom. Billedet er taget af Sven Bruun
Kridtets dannelse

Klintens kridt stammer fra skeletrester fra dyr, der levede for 70 millioner år siden i et dengang tropisk hav, der lå hvor Danmark ligger i dag. Her levede bl.a. mikroskopiske alger kaldet coccolitter. Når algerne døde, sank kalkskiverne ned på havbunden og dannede gennem millioner af år et tykt lag af kalk. I klinten og på stranden kan man finde forsteninger af søpindsvin og de smalle, aflange brunlige forsteninger kaldet vættelys. der også levede i havet. Vættelys er det forstenede skjold af uddød blæksprutte. Læs mere om dannelsen af Møns natur.

Møns Klint forandres

Møns Klint er en dynamisk klint, der påvirkes af vind og vejr og derfor eroderes. Skred kan forekomme, når kridt løsnes og falder ned, eller når regn skyller mudder og kridt i havet. Sandsynligheden for skred er størst vinter og forår.

I gennem mange år var der på Møns Klint en markant kalkspids kaldet Sommerspiret. Sommerspiret var 102 m højt og blev tidligere ofte afbildet på malerier og fotos. Sommerspiret skred i havet den 13. januar 1988.

I 2007 skred en stor del af klinten i havet, formentlig på grund af megen regn. Skredet skabte en 300 meter lang halvø i havet foran klinten ved Store Taler.

Møns Klint
Møns Klint i disen

Selvom det er muligt at gå langs klinten i hele sin længde, kan skred fra klinten visse steder skabe udfordringer.

Flere steder kan man komme ned til stranden neden for klinten, heriblandt Grårygtrappen og Maglevandstrappen, der med sine 497 trin Danmarks længste trappe.

Guide til Østmøn