Møns Klint

Facebook Del på facebook

Møns Klint er næsten 7 km lang og strækker sig fra Møns Fyr i syd til Liselund Slot i nord. Møns Klint er Danmarks højeste klint og er flere steder over 100 meter høj.

Det er en erosionsklint, hvor havet hvert år eroderer kysten og gnaver lidt af klinten. Klinten opbygget af mere end 20 næsten lodrette kridtflager fra undergrunden. Kridtflagerne, der oprindeligt lå vandret, men siden er formet af isen, fortsætter som bakkerygge bag klinten.

Kridtet stammer fra skeletrester af blandt andet mikroskopiske alger kaldet coccolitter, der levede for 70 millioner år siden i tropisk hav, der på det tidspunkt lå, hvor Danmark ligger i dag. Når algerne døde, sank de ned på havbunden og dannede gennem millioner af år et tykt kalklag.

Ikke mange steder er den danske geologiske historie så interessant præsenteret, som den er ved Møns Klint. Tæt på GeoCenteret findes Dronningestolen, der med sine 128 meter er klintens højeste punkt. Engang havde klinten på dette sted facon af en stol, og sagnet siger, at her sad Klintekongens dronning og kiggede efter sin mand, når han var på togt. Ved Forchhammers Pynt, få hundrede meter nord for Dronningestolen, er der en fantastisk udsigt, hvor man kan nyde de foldede flintlag i kridtet.

Når man besøger Møns Klint, bør man tage trappen ned til stranden nedenfor klinten. Turen ned ad trapperne er i sig selv en enestående oplevelse med gode udsigtsmuligheder undervejs. På vejen ned kommer man på skovtur og oplever den smukke og vilde natur ved klinten. Træerne og skovbunden på vej ned er en storslået oplevelse i sig selv, og det er utrolig flot at stå nede på stranden og se op på de imponerende, hvide kridtskrænter.

Møns Klint
Før regnen kom. Billedet er taget af Sven Bruun
Møns Klint forandres

Møns Klint er en dynamisk klint, der er påvirket af vind og vejr. Erosionen betyder, at der kan ske skred fra klinten, når stykker af kridt løsner sig og falder ned, eller når regnen skyller mudder og kridt i havet. Risikoen for skred er størst vinter og forår. I gennem mange år var der på Møns Klint en markant kalkspids kaldet Sommerspiret. Sommerspiret var 102 meter højt og blev tidligere ofte afbildet på malerier og fotos. Sommerspiret skred sammen den 13. januar 1988.

I 2007 skred en stor del af klinten i havet og skabte en 300 meter lang halvø i havet foran klinten ved Store Taler.

Møns Klint
Møns Klint i disen

Der er flere steder, hvor man kan komme ned til stranden neden for klinten, heriblandt Grårygtrappen og Maglevandstrappen. Maglevandstrappen er med sine 497 trin Danmarks længste trappe.

Selvom man kan gå langs klinten i hele klintens længde, kan skred fra klinten visse steder besværliggøre passagen for de gående.

Guide til Østmøn