Busene have og Møn Fyr

Facebook Del på facebook

Busene Have ligger på Møns sydkyst. Busene Have blev tidligere anvendt til græsning for kvæg og heste, og området var indhegnet af diger. I dag er stedet en lille løvskov med strandkrat nær kysten. Skoven er ikke plejet og der er en nærmest mytisk stemning i skoven. Busene Have er fyldt med spor fra fortidens mennesker. Der er fundet flere rige ofringer fra bronzealderen og vikingetiden i området, blandt andet Budsenebrønden. I skoven ligger der 10 gravhøje, der formentlig er fra bronzealderen. Og der findes også stensætninger. Blandt andet er der en 10 meter lang og 4 meter bred stensætning.

Vinter ved Busene Have. Billedet er taget af Tove Bæk

Møns Fyr ligger tæt ved den sydøstligste spids af Møn. Det blev bygget på en grund tilhørende Klintholm Gods i 1845. Her er der både et fyr og en fyrmesterbolig i samme bygning. Fyret ligger lavt i forhold til de høje østvendte kridtklinter, men giver et godt udsyn både mod nordøst og mod den sydvendte kyststrækning.

Brøndhøje er et gammelt fiskerleje, der blev skyllet i havet under en voldsom storm i 1600-tallet. Brøndhøje omtales første gang 1250. I 1500-tallet blev byen omtalt som et af de vigtigste sildemarkeder i landet. Byen gik tilbage sammen med sildefiskeriet siden 1580’erne, og da byen ved en storm i 1625 blev skyllet bort, blev den aldrig genopbygget.

Læs mere om Brøndhøje her.

Guide til Østmøn