Busene have og Møn Fyr

Facebook Del på facebook
Busene Have

Busene Have er en mindre lund på sydøstkysten af Møn. Busene Have blev tidligere anvendt til græsning for kvæg og heste og var indhegnet af diger. I dag er stedet en lille løvskov med strandkrat nær kysten. Skoven er ikke plejet og har sammen med mange oldtidslevn et mytisk præg. Busene Have er fyldt med spor fra fortidens mennesker, og der er fundet rige ofringer fra bronzealderen og vikingetiden i området, bl.a. Budsenebrønd. I skoven ligger der 10 gravhøje – formentlig fra bronzealderen. Og der findes også stensætninger, bl.a. en 10 meter lang og 4 meter bred stensætning, der fortsat kan ses.

Vinter ved Busene Have. Billedet er taget af Tove Bæk
 Møn Fyr

Tæt ved den sydøstligste spids af Møn finder du Møn Fyr. Fyret blev bygget i 1845 på en grund tilhørende Klintholm Gods og har både fyr og fyrmesterbolig i samme bygning. Fyret ligger lavt i forhold til de høje østvendte kridtklinter, men giver et godt udsyn både mod nordøst og mod den sydvendte kyststrækning.

Brøndehøje – fiskerlejet, der blev skyllet i havet

Det var også her det tidligere fiskerlejet Brøndehøje (Bryndhøe) lå. Brøndehøje  omtales første gang 1250. I 1500-tallet blev byen omtalt som et af de vigtigste sildemarkeder i landet. Byen gik tilbage sammen med sildefiskeriet siden 1580’erne, og da byen ved en storm i 1625 blev skyllet bort, blev den aldrig genopbygget.

Læs mere om Brøndhøje her.

 

 

Guide til Østmøn